KANSALLISPUVUT SUOMESSA

 

 

Kansallispukuja on monessa maassa ympäri maailmaa. Näin on myös Suomessa, jossa monella paikkakunnalla on omat kansallispuvut. Kansallispukua saa käyttää kaikissa juhlatilaisuuksissa, esimerkiksi ylioppilasjuhan pukuna tai vihkipukuna. Suomessa kansallispuku näkyy eniten itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla, siellä nimittäin juhlapukuna saa käyttää pitkä iltapukua, kansallispukua, frakkia, tummaa pukua tai juhlapukua vastaava virkapukua. Presidentin nettisivuilla pukukoodiksi sanotaan “juhlapuku eli pitkä iltapuku, kansallispuku, frakki, tumma puku tai juhlapukua vastaava virkapuku ml. Lottapuku”.

Selvitimme CupoNationilla uusien kansallispukujen hintaa, ja selvisi että naisten pukujen keskihinta on jopa 2059 €. Kallein oli Tuuterin puku, joka uutena maksaa jopa 3645 €. Halvin vertailussa oli Seiskarin puku, joka kaiken kaikkiaan maksaa 1185 €. Mielenkiintoista oli että miesten pukujen keskihinta oli korkeampi kuin naisten, 2229 €. Vertailu tehtiin puvuista joita on tarjolla Vuorelmalla. Brage, joka tekee suomenruotsalaisia kansallispukuja kertoi naisten pukujen hintojen olevan 3000-3500 € ja miesten pukujen olevan 4000-4500 €. Onkohan pukujen hinta yksi syy siihen että niitä ei käytetä niin usein?

Hinnoista huolimatta kiinnostus kansallispukuihin vaikuttaa olevan nousussa. Suomessa tehtyjen Google-hakujen perusteella kiinnostus on kasvanut viimeisten neljän vuoden aikana. Haussa näkyy myös selvä piikki joka joulukuu, itsenäisyyspäivän aikana. Koko vuosi 2017 hakujen määrä on ollut yli keskiarvon. Kiinnostus on huomattu myös harrastajien piireissä, sillä lokakuussa perustettiin Suomen kansallispukuyhdistys Raita ry, Facebookissa Kansallispuku - Folkdräkt ryhmässä on myös yli 5 000 jäsentä, ja ryhmä kasvaa koko ajan. Joten kiinnostuneita ihmisiä löytyy.