Oscar-gaala 2018

Mikä elokuva on suomalaisten suosikki?

 

Oscar-gaala on yksi elokuvien ystävien vuoden kohokohdista. Edellisen vuoden kiinnostavimmat elokuvat ja niiden tekijät palkitaan, ja koko palkintoseremonia näytetään televisiossa. Oscar-palkinnon voittaminen auttaa myös elokuvan ja tekijöiden suosioon. 4. maaliskuuta nämä palkinnot jaetaan taas. Tänä vuonna parhaan elokuvan kategoriassa on ehdolla yhdeksän elokuvaa, parhaan miespääosan ryhmässä on viisi näyttelijää, sama määrä naisia on ehdolla parhaassa naispääosan ryhmässä.

Kun tämän vuoden ehdokkaita katsoo tarkemmin selviää että vuoden elokuva ehdokkaista jopa viisi on saanut ensi-iltansa vasta 2018 Suomessa. Lady Bird saa ensi-iltansa Suomessa vasta 16.3.2018, eli vasta Oscar-gaalan jälkeen. Elokuva Call Me by Your Name sai ensi-iltansa Sundance elokuvafestivaalilla 22.1.2017, ja oli ensimmäinen ehdokkaista jota näytettiin yleisölle, tosin Suomessa elokuva sai ensi-iltansa vasta vuotta myöhemmin 26.1.2018. Elokuvien budjetit vaihtelevat 4 miljoonan ja yli 40 miljoonan euron välillä. Budjettien keskiarvo on noin 24 miljoonaa euroa. Tätä summaa voi verrata esimerkiksi elokuviin jotka ovat voittaneet Jussi-palkinnon viimeisen 14 vuoden aikana, joiden budjettien keskiarvo on noin 2 miljoonaa euroa, näkee eron tuotantojen koossa.

Suomen 20 suurimmasta kaupungista Salo on eniten kiinnostunut Oscar-gaalasta, he ovat hakeneet Googlesta gaalaa eniten asukaslukuun verrattuna. Vähiten kiinnostusta on Helsingissä, indeksoitu luku on 17, eli alle viides Saloon verrattuna. Muita kaupunkeja joita tämä elokuva tapahtuma kiinnostaa ovat Kotka, Mikkeli, Tampere ja Rovaniemi. Haut otettiin vuodelta 2017. Parhaan elokuvan ehdokkaista elokuva Dunkirk herättää selvästi eniten kiinnostusta Suomessa. Get Out on toiseksi haetuin elokuva, indeksiluvulla 22. Sekä Dunkirk että Get Out saivat ensi-iltansa Suomessa ensimmäisenä 2017, Get Out sai ensi-iltansa toukokuussa kun taas Dunkirkiä pystyi näkemään heinäkuussa. Vähiten kiinnostusta Suomessa on marraskuussa ensi-illan saanut Three Billboards Outside Ebbing, Missouri.

Myös elokuvien kiinnostus eri kaupungeissa vaihtelee. Helsingissä elokuva joka herättää eniten kiinnostusta on The Shape of Water. Myös Tampereella tämä elokuva kiinnostaa, kun taas Kuopiossa tämä elokuva on ehdokkaista vähiten haettu. Three Billborards Outside Ebbing, Missouri on vähiten haettu Helsingissä, Kotkassa ja Salossa. Sama elokuva on haetuin Porissa, Kouvolassa, Rovaniemellä ja Kotkassa. The Post on suosituin elokuva Kotkassa ja Salossa, mutta Helsingissä, Espoossa ja Tampereella se on toiseksi vähiten haettu elokuva. Vantaalla ja Lahdessa Kiinnostus eri ehdokkaista ei vaihtele paljon kaikkia haetaan suunnilleen saman verran. Helsingissä, Kotkassa ja Salossa vaihtelu on huomattavasti suurempi.