2018 Michelin tähdet

Selvitimme missä on halvimmat annokset Pohjoismaissa!

 

Michelin julkaisee vuosittain suositukset ravintoloista. Parhaat ravintolat palkitaan Michelin tähdellä. Tämän vuoden listauksessa löytyy 5 suomalaista ravintolaa jotka saivat Michelin tähden. Maininnan sai myös 22 muuta ravintolaa. Katsoimme paljonko suositellut ruokalistat maksavat Pohjoismaiden kaikissa Michelin ravintoloissa. Keskihinta koko aterialle Suomen yhden tähden ravintoloissa on 87 €, yhden annoksen keskihinta on siis 14 €. Maininnan saaneiden ravintoloiden keskihinta kootulle ruokalistalle on 58 € ja annoksen hinta on keskimäärin 12 € silloin.

Kolmen tähden ravintoloita löytyy Pohjoismaista kolme, yksi Norjassa, yksi Ruotsissa ja yksi Tanskassa. Näissä ravintoloissa ateria maksaa 290-336 €. Kahden tähden ravintoloita on seitsemän kappaletta, kolme Tanskassa ja neljä Ruotsissa. Ateria näissä ravintoloissa maksaa 93-294 €. Yhden tähden ravintoloita on yhteensä 54. 22 Tanskassa, 21 Ruotsissa, viisi Norjassa, viisi Suomessa ja yksi Islannissa. Hinnat näissä vaihtelevat 34 € ja 268 € välillä. Suositeltujen viinien hinnat ovat 43-201 € yhdelle aterialle.

Keskihinta yhden tähden ravintoloissa aterialle on 116 €, yhden annoksen hinta on keskimäärin 18,30 €. Tanskassa yhden tähden ravintolat ovat kalleimmat, siellä annoksen keskihinta on 21,10 €, Islannissa hinta on 17,60 €, Norjassa 16,60 €, Ruotsissa hinta on 16,50 € ja Suomessa 14 €. Suomessa saa siis nauttia Michelin ravintoloista pienemmällä hinnalla. Tanskan kolmanneksi halvin ateria löytyy kahden tähden ravintolasta, ja on sillä halvin ateria kahden tähden ravintolassa.

Suomessa kaikki Michelin tähden saaneet ravintolat löytyvät Helsingistä. Kaikista Pohjoismaiden ravintoloista jopa 40 % eivät ole maan pääkaupungissa, ainoastaan Suomessa ja Islannissa pääkaupunki on ainoa paikka missä Michelin ravintolasta voi nauttia. Ruotsissa jopa 54 % ravintoloista löytyvät pääkaupungin ulkopuolelta.

Viime vuoteen verrattuna Suomi on saanut yhden Michelin ravintolan lisää. Suomi ei ole ainoa maa jossa on uusia tähtiä, myös Norjassa on yksi uusi yhden tähden ravintola. Tanskassa on sekä yksi uusi kahden tähden ravintola että yhden tähden ravintola. Ruotsilla on eniten uusia tähtiä, siellä on uusi kolmen, kahden ja yhden tähden ravintola, eli kolme uutta tähteä!