SUURI ELOKUVAVERTAILU

ELOKUVIEN UUDET VERSIOT VERRATTUNA ALKUPERÄISIIN

 

Oletko huomannut, miten monet uudet elokuvat ovat samoja tarinoita? Monesta klassikoelokuvasta on tehty usampi versio, Suomessa viimeisimpänä esimerkiksi Tuntematon sotilas. Vertailimme tunnettuja elokuvia, joista on tehty uusi versio. Vertailussa oli mukana yli 50 eri elokuvaa, esimerkiksi elokuvat Oopperan kummitus, Annie ja Karate Kid. Selvisi esimerkiksi että kestää keskimäärin reilu 36 vuotta ennen kuin elokuvasta tehdään uusi versio. Katso, miten muuten elokuvien uudet versiot pärjäävät alkuperäisiin verrattuna.

Vertailussa katsoimme elokuvien budjettia, arvosteluja, pituutta ja tuottoja. Selvisi että budjetit ovat kasvaneet inflaatio huomioon otettuna. Mutta rahamäärällä ei olla yleisesti saavutettu parempaa suosiota. Elokuvien arvostelut ovat yleisesti laskeneet, keskimäärin 7,2:sta 6,2:een. Myös tuotot budjettiin verrattuna ovat huomattavasti pienemmät uusimmissa versioissa, ensimmäisten elokuvien keskivertotulot olivat melkein 20 kertaa budjetti. Uusi versio tuottaa yleisesti ainoastaan 2,8 kertaa budjettinsa. Tähän voi vaikuttaa monet asiat, esimerkiksi kovempi kilpailu katsojista, elokuvat joutuvat nykyään kilpailemaan useamman muun elokuvan kanssa entiseen verrattuna. Myös budjetit ovat kasvaneet huomattavasti, ennen budjetit olivat noin 23 miljoonaa (inflaatio huomioon otettu). Uudet versiot ovat keskimäärin käyttäneet noin 65 miljoonaa euroa, eli melkein kolme kertaa enemmän. Vaikka elokuvan tulot ovat suuremmat ovat myös kaikki mitä se joutuu maksamaan suurempi, mikä selittää kannattavuuden heikentymisen.

Vertailun mukaan voi löytää monta laadukasta elokuvaa jotka saattavat olla unohdettu koska uudemmat ja kalliit versiot ovat saaneet kaiken huomion. Tuntematon sotilas on poikkeus, ja uusi versio sai paremmat arvostelut kuin alkuperäinen elokuva. Elokuva on myös hiukan alkuperäistä lyhyempi, vaikka yleisesti uudemmat versiot ovat pidempiä, jopa 87 minuuttia pidempiä.