Älypuhelimet kansainvälisessä vertailussa

Yhä innovatiivisempia älypuhelimia tuodaan markkinoille. Kuluttajat haluavat parempia kameroita, parempia kosketusnäyttöjä sekä parempaa akunkestoa. Innovaatiot kuitenkin maksavat, joten uusimpien mallien hinnat nousevat aina vain korkeammalle. Nokia on lanseeraamassa uusia älypuhelimia markkinoille juuri nyt 139-299€ hintaan. Mikä on Suomen älypuhelinten hintataso keskimäärin ja paljonko se on verrattuna muihin Euroopan maihin? Sekä paljonko puhelimet maksavat verrattuna keskiverto kuukausituloihin? Näihin kysymyksiin lähdimme CupoNationilla etsimään vastauksia ja vertailimme 7 suosituimman älypuhelimen hintoja 20 eri Euroopan maassa.

Suomessa Pohjoismaiden toiseksi kalleimmat älypuhelimet

Suomesta löytyvät Pohjoismaiden toiseksi kalleimmat älypuhelimet. Puhelinten hinnan keskiarvoksi Suomessa paljastui 758€, joka on melkein 10% enemmän kuin verrattuna vertailumme halvimpaan Euroopan maahan Sveitsiin jossa puhelinten keskiarvohinta on 689,84€. Tämän lisäksi Suomen hinnat ylittivät jopa naapuriemme Ruotsin ja Norjan. Pohjoismaista vain Tanskassa on kalliimmat puhelimet noin 769€ hinnalla.

 

Selityksenä älypuhelinten korkeaan hintaan voisi ajatella olevan Suomen suhteellisen korkea tulotaso. Mutta kuten vertailusta huomaa, Sveitsissä kuluttajat maksavat älypuhelimistaan vähiten, vaikka samaan aikaan Sveitsin keskiarvokuukausitulot ylittävät muiden maiden vastaavan reilusti. Sama pätee naapuriimme Norjaan, jossa keskipalkka on kovempi kuin Suomessa, mutta puhelimista pulitetaan vähemmän rahaa. Keskipalkallakaan ei siis eroja selitetä. Kuitenkin mikäli puhelinten hintaa verrataan keskipalkkaan, sijoittuu Suomi vertailun keskitasolle puhelinten maksaessa noin 23% kuukausipalkasta, kun taas esimerkiksi Espanjassa maksetaan puhelimista noin 39% keskiarvokuukausipalkasta.

 

Tunteina laskettuna (40h/vk) suomalaisten täytyy työskennellä 39,42h puhelinta kohden, mikä siis on noin viikon työtunnit. Norjassa puhelimen saamiseen riittää 27,92h ja Sveitsissä 17,90h. Nämä ovat kuitenkin huomattavasti vähemmän kuin esimerkiksi Turkissa, jossa töitä täytyy paiskia 206,24 tuntia. Mikäli kuitenkin hinnat tuntuvat korkeilta, lanseeraa onneksemme Nokia uusia älypuhelimia, joiden hinnat vaihtelevat 139€-299€ eli ovat huomattavasti keskiarvoa alemmat.

 

Lähteet ja metodit:

  • Älypuhelinten hinnat: Valmistajan OVH tai lisensoidun jälleenmyyjän hinta
  • Palkat: Vuoden 2015 nimellispalkat, ILO (International Labour Organization) - Global Wage Report 2016/17
  • Valuuttakurssi: Kaikki valuutat laskettu 15.05.2017 valuuttakurssilla
  • Työaika: Laskettiin 40 viikolla käyttäen kaavaa: (Viikottaiset työtunnit x 13) ÷ 3 = Keskiarvotyötunnit kuukaudessa (Arbeitsgericht-marburg.de)
  • Nokian puhelinten hinnat: HMD Global